Prinses Máxima Centrum voor Kinderoncologie


Dit ontwerpend onderzoek richt zich op het bevorderen van de sociale ontwikkeling van kinderen tijdens de opname in het kinderoncologisch centrum. In de bestaande architectonische plannen is veel aandacht geschonken aan de eigen kamer als veilige basis en de gang als plek voor nieuwe ontmoetingen. Het onderzoek speelt in op het verkleinen van de contrasten tussen deze twee, om zodoende de drempel ‘de gang op te gaan’ te verlagen. In het concept is als metafoor ‘de stoep’ gebruikt: het raakvlak tussen het persoonlijke domein van het huis en de openbare straat.

Vanuit die gedachte zijn in de publieke pleinen van het centrum kleinere, geborgen verblijfsplekken toegevoegd, die even terugtrekken mogelijk maken en eigen maken stimuleren. De vormentaal van het ontwerp is ‘open’: de plekken hebben geen vastomlijnde functie of uitgesproken vorm. Op die manier worden kinderen uitgenodigd voor hun eigen invulling en het scheppen van een eigen belevingswereld. 

opgave HKU Master
opdrachtgever: Prinses Máxima Centrum
rol: onderzoek, interieurarchitectuur
2013







︎alle projecten        volgend project ︎
© Copyright 2020 Denise Damme